8 Вересня - день селища Буди "Без менулого нема майбутнього"

БЕЗ МИНУЛОГО - НЕМА МАЙБУТНЬОГО!

Буди — один із найстаріших населених пунктів Харківщини, заснований у 1674 році. На сьогодні це солідна громада з розвиненою інфраструктурою та рясними традиціями, на території якої мешкає понад 7 тисяч чоловік (у тому числі села Бідряги і Бистре). Історія селища Буди дуже цікава і незвична.

Назва «Буди» зберігає в собі багато загадок. Так, харків­ський історик професор А. Г. Слюсарський повідомляє, що на Слобожанщині в ХУІІ-ХУШ ст. виникли «буди», тобто виробництво по виготовленню дьогтю, смольчуга, поташі, скла. Цей же історик у своїй праці «Соціально-економічний розвиток Слобожанщини» стверджує, що в 1710 р. у Будах функціонувало виробництво скла «буда скляна». Там же автор вказує, що в 70-80-х р. XVII ст. Буди виникли у володіннях харківського полковника Г. Донця.

На початку XVIII ст. землі селища належали поручику князю Я. Крапоткіну. У 1785 р. Будами володіє поміщик П. Щербінін. В оточенні прекрасної природи в селищі були розкинуті маєтки поміщиків Голоцуцьких, Рожковських, Путівських, їм належали всі ліси округи. Вони ж почали заселяти село кріпосними сім'ями.

Інтенсивне заселення Буд почалося з розвитком промисловості. У і88о р. була побудована залізниця Мерефа—Буди—Люботин. У 1887 р - була заснована монополістом М. С. Кузнєцовим Будянська фарфоро-фаянсова фабрика. З 1894 по 1904 р. на фабриці випускається фарфоровий і фаянсовий посуд одночасно.

У 1903 р. побудована Миколаївська церква з червоної цегли. Визначною пам'яткою був фарфоровий іконостас блідо-блакитного кольору з золотим розписам.

У грудні 1917 Р- У Будах була встановлена радянська влада, а 7 квітня 1918 р. у селище вступили німецькі війська. Територія була окупована німцями.

2 січня 1919 Р- загонами Червоної армії Буди були звільнені, але мирне життя продовжувалось недовго — 19 червня 1919 Р -в селище вступили частини армії Денікіна.

У 1919 році Буди залишив О. Кузнєцов — син М. Кузнєцова, який керував фабрикою після смерті батька. У 1930 р. Буди отри­мують статус робітничого селища. Цього ж року була закрита, а потім зруйнована церква.

20 жовтня 1941Р- У Буди вступили німецькі війська, а 6 вересня 1943 Р- селище було звільнено від нацистської окупації.

Дещо про сучасні Буди

Територія — близько 3800 га. На сьогодні у селищі усього 138 вулиць, провулків, в'їздів і майданів. Загальна довжина доріг 42 км, з твердим покриттям — 9 км.

На території селищної ради функціонують такі навчальні заклади: Будянський ліцей та Будянська ЗОНІ №2, школа народного мистецтва, дошкільний навчальний заклад. Працює Будинок культури — клубний заклад, в якому розташований історико-краєзнавчий музей та бібліотека. Є амбулаторія, полі­клінічне відділення та стаціонарне відділення Мереф'янської ЦРЛ. У селищі є власні комунальні служби: КП «Буди водоканал», ВУЖКГ Будянської селищної ради.

Кiлькiсть переглядiв: 84